Biståndet och Almedalen

Det här är första gången jag riktigt önskar att jag var i Almedalen. Jag hade velat gå på flera väldigt intressanta seminarier.

Almedalen har en bra hemsida med en sökmotor som göra att man fort kan hitta seminarier som intresserar en. Man kan lätt kopiera de programpunkter man är intresserad av, och göra sitt eget program. Om seminarierna dessutom direktsändes på nätet skulle man i princip kunna sitta hemma i soffan och följa vad som händer, utan att behöva jäkta över kullerstenarna för att hinna till nästa event.

Tyvärr är det inte regel att direktsända alla seminarier. Det beror väl lite på hur stort intresse det finns för frågan som avhandlas. Men kanske också på hur erfarna de som håller i seminariet är.

Bistånd är inte det mest valvinnande ämnet, men i år finns det faktiskt hela nio seminarier som handlar om just bistånd.  Det kan delvis ses som ett resultat av de senaste årens debatt om biståndseffektivitet och om hur utvecklingsmålen ska se ut efter 2015, då de nuvarande milleniemålen ska vara uppnådda, och de strategiska vägval för det svenska biståndet vi står inför.

Varför seminarierna fått extra intresse hänger också ihop med biståndsministerns aktuella försök att skapa det hon kallar en ny ”biståndspolitisk plattform”.  Eller som hon uttryckte det i en intervju i går: ”det handlar om hur vi ska kunna berätta för skattebetalarna att det är väl använda pengar”.

Därför är det särskilt tråkigt att bara två av de nio seminarierna direktsänds, båda med Sida som medarrangör. Tänk så lätt det hade varit att till exempel använda sig av tjänsten Bambuser , som gör att man kan sända video direkt till internet. Och det kostar ingenting.

Att biståndsdebatten har blivit mer livaktig hänger säkert också ihop med två fenomen, tidskriften Omvärlden i ny skepnad, och ”Biståndsdebatten”, en ny plattform som samlar all biståndsdebatt på ett enda ställe. Båda är självklart nätbaserade. För vad skulle vara mer självklart än att debatt om internationellt bistånd ska kunna följas även om man befinner sig i Mozambique?

Tillägg: Det visade sig att de enda två seminarierna som skulle direktsändas vida Sidas hemsida inte heller sändes. En miss av scenarrangörerna enligt Sida.

Advertisements

About Gunilla Källenius

Professor vid Karolinska Institutet. Forskar om infektionssjukdomar och särskilt tuberkulos. Styrelsemedlem i Världsinfektionsfonden. Socialdemokrat. View all posts by Gunilla Källenius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: